29 aug. 2015

Îngrijirea corpului, în Egiptul antic

Egiptenii au fost foarte preocupaţi de imaginea personală si de igienă. Multe oglinzi de cupru, piepteni, pensete și parfumuri au fost găsite în mormintele lor.

Egiptenii obişnuiau să îşi radă parul facial si corporal cu aparate de ras din cupru.

Preoții îşi rădeau tot părul de pe corp, ca parte a ritualurilor religioase de curățenie. 

Multe dintre parfumuri erau exportate în întreaga regiune mediteraneană. Unguentele erau folosite pentru a-i proteja pe egipteni de soarele fierbinte. 

Gri, negru sau verde erau culorile folosite pentru a evidenția ochii. Machiajul ochilor era folosit de către femei, bărbați și chiar copii. 

Vechii egipteni mureau la vârsta de patruzeci de ani, dar erau obsedați de păstrarea tinereţii, mai ales a pielii. Accidente se întâmplau des și cicatricile, de multe ori, nu se vindecau foarte bine. Urmele de arsuri erau ascunse cu un unguent din ocru roșu, kohl și suc de paltin.
Mierea, un antibacterian, era deseori aplicată pe piele. Uleiul extras din schinduf era utilizat pentru a îmbunătăți starea pielii.

 Ridarea pielii, ca efect al expunerii excesive la soare și nu doar de bătrânețe, a fost tratată prin aplicarea unui remediu pe bază de ceară, care conținea şi tămâie, ulei Moringa, plante și suc de plante fermentate. 

Îngrijirea pe perioada menstruației 

Era vazută ca o perioadă de curățare.

Bărbaţii trebuiau să se abţină de la vreun contact intim cu femeile, care erau considerate necurate, iar femeile evitau compania bărbaților. 

Bandajele şi prosoapele igienice sunt şi ele menționate, în nişte liste de rufe. Femeile foloseau fâşii  pliate de lenjerie, care erau spălate și refolosite. S-a descoperit şi Papirusul Kahun ginecologic, care se referă la menstruatie și spălăturile vaginale, care sunt menționate şi în Papirusul Ebers.

Niciun comentariu: